2016-11-19 06:00

2016-11-19 06:00

Nu behöver vi glöggen som mest

ADVENT: Mindre socker och mer vuxen smak

Med drivor av snö, klockan inställd på vintertid och julpynt i butikerna kan vi konstatera att det snart är jul i år igen. Advent är först om en dryg vecka, men jag tycker vi smyger igång redan i dag. Med glögg alltså.

Många av årets glöggsorter har funnits i butikerna sedan början av månaden, medan vissa hänger med året om. Men det är först nu, i kalla mörka november, vi behöver den som mest. Rykande het och värmande glögg, fylld med kryddor, mandlar, russin och inte minst traditioner.

Glögg började tillverkas i stor skala i Sverige under slutet på 1800-talet. Vinhandelsföretagen märkte att det var en populär dryck under vintern, inte minst för att hålla värmen och fira in julen med. De började tillverka egen glögg till försäljning.

Fast varmt vin med kryddor går långt tillbaka i tiden. Romare och greker har nästan alltid ett finger med i spelet. Under antiken kryddade de sitt röda vin, för att göra det godare helt enkelt.

Vasas variant

Gustav Vasa hade också en variant, gjort på många av de ingredienser vi ser i dagens glöggsorter.

Vad säger ni? Ska vi värma upp lite glögg, fylla glaset med russin, mandlar och kura ihop i soffan?

Ordet glögg kommer förresten från glödga, vilket syftar till själva framställningsmetoden. Förr dränktes en sockertopp i cognac som sedan tändes på. Sockret smälte sakta men säkert ner i den blivande värmande drycken.

Jag har flera goda glöggtips för några av årets kallaste månader.


Glöggsorter med lägre sockerhalt

  • Saturnus 1893 Ekologisk Vinglögg (lägre sockerhalt) (nr 96036, 79 kr)

Att glögg är sött är ingen hemlighet. Det ska vara sött och kommer alltid att innehålla socker men det går att bevara smakerna av jul, utan att ösa på för många sockerbitar. Vi får vår beskärda del av dem ändå i julmaten och allt julgodis. Denna glögg innehåller 108 gram socker per liter, jämfört med en del andra sorter som har det dubbla.

De juliga kryddorna finns där, tillsammans med söta bär och mörk choklad. Vuxen och viniös glögg.

  • Kronovall Ekologisk Röd Vinglögg (nr 96074, 89 kr)

Från Skåne kommer denna ekologiska glögg, som endast innehåller 93 gram socker. Här blir det fokus på frukt; plommon, körsbär och skogsbär och snälla kryddor som kanel och muskot toppat med lite peppar och apelsin. Kul och modern glögg, som är helt rätt i tiden.

 

Klassisk, röd, hederlig glögg

  • Goder Aftonglögg (nr 96031, 75 kr)

Goder Aftonglögg lanserades för några år sedan och blev en direkt succé. Inte tack vare en nyskapande kryddning eller innovativ smak utan för att den smakar glögg. Hederligt, ärligt och även ekologiskt. Räkna med smaker av kryddnejlika, kanel och kardemumma mixat med vinteräpplen och mörka bär.

  • Tegnér & Son Traditionell Vinglögg (nr 96053, 75 kr)

Tegnér & Son gör traditionell glögg, som alltid är ekologisk. Glöggmärket dök upp för några år sedan och har tack och lov stannat kvar. De har i dag flera intressanta sorter på marknaden. Alla smakar riktig glögg. Prova gärna dem också. Denna är härligt söt och rejält kryddig. En fin vintervärmare.

  • Dufvenkrooks Original (nr 96009, 82 kr)

Dufvenkrooks har hängt med i glöggsvängen sedan slutet på 1990-talet. Den har alltid varit lite mer tuff, med fina tanniner och fylliga smaker av julkryddor och choklad. Dufvenkrooks står sig i år också. En stil som alla tycker om.

 

Sött och gott till efterrätten

  • Blossa Trestjärnig Guld (nr 96517, 89 kr för 500 ml)

Här har vi en glögg som är spetsad med cognac, vilket bidrar till både fler smaker och användningsområden. Alkoholhalten ligger på 21 procent, det vanliga är cirka 15 procent för en vinglögg. Mer av allt alltså. Det är en lätt eldig glögg med stadiga smaker av gula russin, mandlar, mörk choklad och skogsbär. God både kall som varm. Prova till en maffig dessert. Kanske en engelsk julkaka med torkade bär eller vad som helst med choklad och nötter.

 

Årets smak från Blossa

  • Blossa 16 (nr 80000, 109 kr)

Årets smak är kråkbär. Inte varje dag man äter det, men det kanske vi borde göra för detta är en riktigt lyckad kombo. Kråkbär påminner om blåbär men är syrligare. Glöggen har fått lite extra sötma från björksirap som man utvunnit ut björksav. Det är alltså riktigt nordsvenska smaker som kryddats med aningen peppar, muskot, kanel, kardemumma och pomerans. Gott och spännande.

Servera rykande het.

Många av årets glöggsorter har funnits i butikerna sedan början av månaden, medan vissa hänger med året om. Men det är först nu, i kalla mörka november, vi behöver den som mest. Rykande het och värmande glögg, fylld med kryddor, mandlar, russin och inte minst traditioner.

Glögg började tillverkas i stor skala i Sverige under slutet på 1800-talet. Vinhandelsföretagen märkte att det var en populär dryck under vintern, inte minst för att hålla värmen och fira in julen med. De började tillverka egen glögg till försäljning.

Fast varmt vin med kryddor går långt tillbaka i tiden. Romare och greker har nästan alltid ett finger med i spelet. Under antiken kryddade de sitt röda vin, för att göra det godare helt enkelt.

Vasas variant

Gustav Vasa hade också en variant, gjort på många av de ingredienser vi ser i dagens glöggsorter.

Vad säger ni? Ska vi värma upp lite glögg, fylla glaset med russin, mandlar och kura ihop i soffan?

Ordet glögg kommer förresten från glödga, vilket syftar till själva framställningsmetoden. Förr dränktes en sockertopp i cognac som sedan tändes på. Sockret smälte sakta men säkert ner i den blivande värmande drycken.

Jag har flera goda glöggtips för några av årets kallaste månader.


Glöggsorter med lägre sockerhalt

  • Saturnus 1893 Ekologisk Vinglögg (lägre sockerhalt) (nr 96036, 79 kr)

Att glögg är sött är ingen hemlighet. Det ska vara sött och kommer alltid att innehålla socker men det går att bevara smakerna av jul, utan att ösa på för många sockerbitar. Vi får vår beskärda del av dem ändå i julmaten och allt julgodis. Denna glögg innehåller 108 gram socker per liter, jämfört med en del andra sorter som har det dubbla.

De juliga kryddorna finns där, tillsammans med söta bär och mörk choklad. Vuxen och viniös glögg.

  • Kronovall Ekologisk Röd Vinglögg (nr 96074, 89 kr)

Från Skåne kommer denna ekologiska glögg, som endast innehåller 93 gram socker. Här blir det fokus på frukt; plommon, körsbär och skogsbär och snälla kryddor som kanel och muskot toppat med lite peppar och apelsin. Kul och modern glögg, som är helt rätt i tiden.

 

Klassisk, röd, hederlig glögg

  • Goder Aftonglögg (nr 96031, 75 kr)

Goder Aftonglögg lanserades för några år sedan och blev en direkt succé. Inte tack vare en nyskapande kryddning eller innovativ smak utan för att den smakar glögg. Hederligt, ärligt och även ekologiskt. Räkna med smaker av kryddnejlika, kanel och kardemumma mixat med vinteräpplen och mörka bär.

  • Tegnér & Son Traditionell Vinglögg (nr 96053, 75 kr)

Tegnér & Son gör traditionell glögg, som alltid är ekologisk. Glöggmärket dök upp för några år sedan och har tack och lov stannat kvar. De har i dag flera intressanta sorter på marknaden. Alla smakar riktig glögg. Prova gärna dem också. Denna är härligt söt och rejält kryddig. En fin vintervärmare.

  • Dufvenkrooks Original (nr 96009, 82 kr)

Dufvenkrooks har hängt med i glöggsvängen sedan slutet på 1990-talet. Den har alltid varit lite mer tuff, med fina tanniner och fylliga smaker av julkryddor och choklad. Dufvenkrooks står sig i år också. En stil som alla tycker om.

 

Sött och gott till efterrätten

  • Blossa Trestjärnig Guld (nr 96517, 89 kr för 500 ml)

Här har vi en glögg som är spetsad med cognac, vilket bidrar till både fler smaker och användningsområden. Alkoholhalten ligger på 21 procent, det vanliga är cirka 15 procent för en vinglögg. Mer av allt alltså. Det är en lätt eldig glögg med stadiga smaker av gula russin, mandlar, mörk choklad och skogsbär. God både kall som varm. Prova till en maffig dessert. Kanske en engelsk julkaka med torkade bär eller vad som helst med choklad och nötter.

 

Årets smak från Blossa

  • Blossa 16 (nr 80000, 109 kr)

Årets smak är kråkbär. Inte varje dag man äter det, men det kanske vi borde göra för detta är en riktigt lyckad kombo. Kråkbär påminner om blåbär men är syrligare. Glöggen har fått lite extra sötma från björksirap som man utvunnit ut björksav. Det är alltså riktigt nordsvenska smaker som kryddats med aningen peppar, muskot, kanel, kardemumma och pomerans. Gott och spännande.

Servera rykande het.

  • Sofia Ander