2017-05-27 06:00

2017-05-27 06:00

Tårtkonstnären från Arvika älskar att duka till fest

TÅRTOR: Marie-Louise Carlmark en av deltagarna i andra säsongen av Det stora tårtslaget

Hon har bakat Familjen Addams-tårta, Värmlandstårta, cirkustårta och en ätbar kassettbandspelare i tv. Vi bad Marie-Louise Carlmark, som var en av deltagarna i den andra säsongen av Det stora tårtslaget i Sjuan om tårt-tips inför Mors dag. När vi hälsade på henne i huset i Älgå-Gränsjön utanför Arvika bjöd hon på en knallrosa och en vit skapelse som gav mersmak!

– Jag har tänkt att de ska passa de flesta mammorna. Jag själv associerar Mors dag med rosa och blommor, berättar hon.

Den ena tårtan har kaffetårtbottnar med Cream cheese-fyllning med färska hallon och jordgubbar, den andra chokladbottnar med fyllning av Oreos-cookies-kräm och färska skivade jordgubbar.

Någon gång i framtiden kanske hon öppnar eget tårtbageri, men tills vidare är det familj, släkt, arbetskamrater och vänner som får njuta av hennes bakverk. För, som hon konstaterar:

– Jag kan inte äta upp allt jag gör själv!

Marie-Louise gillar att gå och planera nya tårtor och testa olika smaker. Marie-Louise gör ofta tårtor till dop, bröllop och kalas, men allra roligast tycker hon det är när hon får fria tyglar att skapa fritt.

– Men jag brukar kolla av om det är ett speciellt tema och hur dukningen ser ut inför ett bröllop, så att tårtan passar ihop med det övriga. En gång gjorde jag faktiskt en liten dödskalletårta till ett bröllop, den stod bredvid den stora tårtan, säger hon.

Världens största tårtmässa

Hon har besökt Cake International i Birmingham, världens största tårtmässa två gånger.

– Det var otroligt roligt och inspirerande. Förra året krockade mässan med tv-inspelningen, men jag hoppas åka dit till hösten, säger hon.

Hon hittar också inspiration på nätet och på tårttävlingar runt om i Sverige och Norge, för Marie-Louise har tävlat en hel del med sin tårtkonst innan hon kom med i Det stora tårtslaget.

Prisat dessertbord

Hon har prisats på tävlingar i Karlstad och Oslo och, tillsammans med sina döttrar, vunnit cupcake-tävlingen i Kristinehamn.

– I höstas vann jag första pris i kategorin ”Sweet table” med temat Babyshower under Scandinavian Cake Show i Göteborg.

Det är Skandinaviens största tårtutställning och arrangeras vartannat år. Uppgiften var att duka upp ett helt dessertbord med godsaker.

– När jag stod där så knackade några mig på axeln och frågade om det var jag som var Marie-Louise. Det var folk från produktionen av Det stora tårtslaget som kände igen mig. Det var speciellt.

Tuff inspelning

Några veckor senare möttes de igen, på Siggesta gård på Värmdö utanför Stockholm, där programmet spelades in under några hektiska oktoberveckor.

– Vi spelade in två program på tre dagar, sedan hade vi en dag ledigt, och så fortsatte det så. Det var ett tufft tempo, Vi höll på från halv sju på morgonen till tio, elva på kvällen, berättar hon.

Några veckor före inspelningen fick de reda på alla teman, och fick skicka in skisser och recept så att alla ingredienser de behövde skulle finnas på plats.

– Det var fullt upp i september, då sov jag inte mycket, säger hon.

Trestegsraket

Att baka i tv är något helt annat än att stå hemma i köket där man vet hur allt fungerar. I den ombyggda ladugården där programmet spelades in fanns inget rinnande vatten istället kopplades vattendunkar till kranarna.

– Ibland tog vattnet slut, sen var det svårare att baka i en ny ugn som man inte hade riktig koll på. Två gånger om dagen kom folk och hämtade den smutsiga disken i en liten golfbil och körde till restaurangen, berättar hon.

Hemma lägger Marie-Louise ner mellan tio och trettio timmar på en tårta. Tillverkningen är lite som en trestegsraket. Första dagen gör hon bottnar, andra dagen fyllningen och sist, men inte minst: den tredje dagen är det dags för garneringen, det hon tycker är allra roligast.

Snabbt tempo

Den tiden fanns inte under inspelningen då allt skulle gå i rasande tempo. När de höll på med sina tårtor blev de avbrutna för att spela in kommentarer eller göra dagens utmaning, till exempel dekorera med spets eller göra ett zebramönster.

De som kom längst i tävlingen fick vara kvar i 2,5 veckor. Marie-Louise, som var med i fyra program, stannade i 1,5 vecka. Vem som vinner får hon inte avslöja.

Det är bara några få som har känt till att hon skulle vara med i tävlingen.

– Det var väldigt jobbigt att gå och hålla på det i sju månader och inte få berätta någonting, säger hon.

Nu vet desto fler vem hon är – och vad hon kan!

– Det är väldigt många kunder som kommer in på jobbet och berättar att de sett mig på tv, säger hon.

Vad fick du med dig från tv-inspelningen?

– Inspiration och vänskap med de andra deltagarna. Vi var som en stor familj och alla hjälpte varandra och några av oss har träffats efteråt, senast för några veckor sedan i Göteborg.

Saknade feedback

Det stora tårtslaget leds av Marie Sernholt. Tårtdesignern Claudia Kjeldaas och konditorn Mattias Ljungberg utgör expertjuryn.

– Juryn var bra, men jag skulle ha önskat att de gett mer respons och tips. De smakade på tårtorna, sedan sade de inte så mycket mer. Deltagarna hann inte heller smaka på varandras tårtor, det hade varit kul, säger hon.

Marie-Louise Carlmark har alltid gillat att pyssla och baka. Hon går in helhjärtat för det hon gör och lämnar inget åt slumpen. Hon har till exempel redan sytt upp 25 stolsöverdrag till ena dotterns kommande födelsedagskalas i sommar med tema pyjamashjältarna.

När det gäller bakning är inställningen densamma.

– Ibland säger min man att ”kan du inte bara baka en vanlig sockerkaka”, men det går inte, säger hon och skrattar.

Halloween årets höjdpunkt

Favorittiden på året är hösten och en bidragande orsak till det är halloween, som Marie-Louise älskar.

– Då åker skelett och gravstenar fram här hemma, säger hon.

Det var under just halloween för åtta år sedan som hon tog sin tårtkonst till en högre nivå.

– Jag gjorde pumpatårtor och upptäckte hur kul jag tyckte det var att göra någonting extra.

Sen har hon fortsatt.

– Men efter programmet har det inte blivit lika många tårtor som det brukar. Jag har inte riktigt känt samma inspiration, det blev lite mycket under inspelningen, säger hon.

Vilka motiv är populära just nu?

– Det har varit mycket Frost-tema och Babblarna är väldigt populära.

Har du råkat ut för några missöden?

– Det värsta var när någon satte sig på en bröllopstårta. Bröllopsfesten hölls i en liten lokal på nyårsafton och vi hade satt tårtan utomhus i en frigolitbox för att den skulle hålla sig kall. Vi åt upp tårtan ändå, men det kändes tråkigt eftersom brudparet inte ens hunnit se den innan den blev förstörd.

Som tur är tar Marie-Louise Carlmark bilder av alla sina tårtor.

– Brudparet fick titta på dem...

Bilderna lägger hon bland annat ut på sin blogg tillsammans med recept för att inspirera andra. En inte alltför vild gissning är att det så småningom dyker upp ett och annat foto från USA.

– Familjen gillar att resa och vi försöker åka till nya länder varje gång. En av mina drömmar är att besöka USA under Halloween!

– Jag har tänkt att de ska passa de flesta mammorna. Jag själv associerar Mors dag med rosa och blommor, berättar hon.

Den ena tårtan har kaffetårtbottnar med Cream cheese-fyllning med färska hallon och jordgubbar, den andra chokladbottnar med fyllning av Oreos-cookies-kräm och färska skivade jordgubbar.

Någon gång i framtiden kanske hon öppnar eget tårtbageri, men tills vidare är det familj, släkt, arbetskamrater och vänner som får njuta av hennes bakverk. För, som hon konstaterar:

– Jag kan inte äta upp allt jag gör själv!

Marie-Louise gillar att gå och planera nya tårtor och testa olika smaker. Marie-Louise gör ofta tårtor till dop, bröllop och kalas, men allra roligast tycker hon det är när hon får fria tyglar att skapa fritt.

– Men jag brukar kolla av om det är ett speciellt tema och hur dukningen ser ut inför ett bröllop, så att tårtan passar ihop med det övriga. En gång gjorde jag faktiskt en liten dödskalletårta till ett bröllop, den stod bredvid den stora tårtan, säger hon.

Världens största tårtmässa

Hon har besökt Cake International i Birmingham, världens största tårtmässa två gånger.

– Det var otroligt roligt och inspirerande. Förra året krockade mässan med tv-inspelningen, men jag hoppas åka dit till hösten, säger hon.

Hon hittar också inspiration på nätet och på tårttävlingar runt om i Sverige och Norge, för Marie-Louise har tävlat en hel del med sin tårtkonst innan hon kom med i Det stora tårtslaget.

Prisat dessertbord

Hon har prisats på tävlingar i Karlstad och Oslo och, tillsammans med sina döttrar, vunnit cupcake-tävlingen i Kristinehamn.

– I höstas vann jag första pris i kategorin ”Sweet table” med temat Babyshower under Scandinavian Cake Show i Göteborg.

Det är Skandinaviens största tårtutställning och arrangeras vartannat år. Uppgiften var att duka upp ett helt dessertbord med godsaker.

– När jag stod där så knackade några mig på axeln och frågade om det var jag som var Marie-Louise. Det var folk från produktionen av Det stora tårtslaget som kände igen mig. Det var speciellt.

Tuff inspelning

Några veckor senare möttes de igen, på Siggesta gård på Värmdö utanför Stockholm, där programmet spelades in under några hektiska oktoberveckor.

– Vi spelade in två program på tre dagar, sedan hade vi en dag ledigt, och så fortsatte det så. Det var ett tufft tempo, Vi höll på från halv sju på morgonen till tio, elva på kvällen, berättar hon.

Några veckor före inspelningen fick de reda på alla teman, och fick skicka in skisser och recept så att alla ingredienser de behövde skulle finnas på plats.

– Det var fullt upp i september, då sov jag inte mycket, säger hon.

Trestegsraket

Att baka i tv är något helt annat än att stå hemma i köket där man vet hur allt fungerar. I den ombyggda ladugården där programmet spelades in fanns inget rinnande vatten istället kopplades vattendunkar till kranarna.

– Ibland tog vattnet slut, sen var det svårare att baka i en ny ugn som man inte hade riktig koll på. Två gånger om dagen kom folk och hämtade den smutsiga disken i en liten golfbil och körde till restaurangen, berättar hon.

Hemma lägger Marie-Louise ner mellan tio och trettio timmar på en tårta. Tillverkningen är lite som en trestegsraket. Första dagen gör hon bottnar, andra dagen fyllningen och sist, men inte minst: den tredje dagen är det dags för garneringen, det hon tycker är allra roligast.

Snabbt tempo

Den tiden fanns inte under inspelningen då allt skulle gå i rasande tempo. När de höll på med sina tårtor blev de avbrutna för att spela in kommentarer eller göra dagens utmaning, till exempel dekorera med spets eller göra ett zebramönster.

De som kom längst i tävlingen fick vara kvar i 2,5 veckor. Marie-Louise, som var med i fyra program, stannade i 1,5 vecka. Vem som vinner får hon inte avslöja.

Det är bara några få som har känt till att hon skulle vara med i tävlingen.

– Det var väldigt jobbigt att gå och hålla på det i sju månader och inte få berätta någonting, säger hon.

Nu vet desto fler vem hon är – och vad hon kan!

– Det är väldigt många kunder som kommer in på jobbet och berättar att de sett mig på tv, säger hon.

Vad fick du med dig från tv-inspelningen?

– Inspiration och vänskap med de andra deltagarna. Vi var som en stor familj och alla hjälpte varandra och några av oss har träffats efteråt, senast för några veckor sedan i Göteborg.

Saknade feedback

Det stora tårtslaget leds av Marie Sernholt. Tårtdesignern Claudia Kjeldaas och konditorn Mattias Ljungberg utgör expertjuryn.

– Juryn var bra, men jag skulle ha önskat att de gett mer respons och tips. De smakade på tårtorna, sedan sade de inte så mycket mer. Deltagarna hann inte heller smaka på varandras tårtor, det hade varit kul, säger hon.

Marie-Louise Carlmark har alltid gillat att pyssla och baka. Hon går in helhjärtat för det hon gör och lämnar inget åt slumpen. Hon har till exempel redan sytt upp 25 stolsöverdrag till ena dotterns kommande födelsedagskalas i sommar med tema pyjamashjältarna.

När det gäller bakning är inställningen densamma.

– Ibland säger min man att ”kan du inte bara baka en vanlig sockerkaka”, men det går inte, säger hon och skrattar.

Halloween årets höjdpunkt

Favorittiden på året är hösten och en bidragande orsak till det är halloween, som Marie-Louise älskar.

– Då åker skelett och gravstenar fram här hemma, säger hon.

Det var under just halloween för åtta år sedan som hon tog sin tårtkonst till en högre nivå.

– Jag gjorde pumpatårtor och upptäckte hur kul jag tyckte det var att göra någonting extra.

Sen har hon fortsatt.

– Men efter programmet har det inte blivit lika många tårtor som det brukar. Jag har inte riktigt känt samma inspiration, det blev lite mycket under inspelningen, säger hon.

Vilka motiv är populära just nu?

– Det har varit mycket Frost-tema och Babblarna är väldigt populära.

Har du råkat ut för några missöden?

– Det värsta var när någon satte sig på en bröllopstårta. Bröllopsfesten hölls i en liten lokal på nyårsafton och vi hade satt tårtan utomhus i en frigolitbox för att den skulle hålla sig kall. Vi åt upp tårtan ändå, men det kändes tråkigt eftersom brudparet inte ens hunnit se den innan den blev förstörd.

Som tur är tar Marie-Louise Carlmark bilder av alla sina tårtor.

– Brudparet fick titta på dem...

Bilderna lägger hon bland annat ut på sin blogg tillsammans med recept för att inspirera andra. En inte alltför vild gissning är att det så småningom dyker upp ett och annat foto från USA.

– Familjen gillar att resa och vi försöker åka till nya länder varje gång. En av mina drömmar är att besöka USA under Halloween!

Marie-Louise Carlmark

Ålder: 30 år.

Bor: Älgå-Gränsjön utanför Arvika.

Gör: Jobbar på Panduro i Charlottenberg, tårtkonstnär.

Familj: Maken Christian och döttrarna Meline, 6 år och Nowelia, 5 år som båda delar mammas passion för bakning.

Blogg: millistartorochannat.blogspot.se/