2017-06-03 06:00

2017-06-05 06:51

Den rosa tiden är här

ROSÉVIN: Produceras i hela världen men Frankrike dominerar

Så fylls vinglasen med rosa vin igen. Det vita och det röda får vänta en stund. Nu vill vi ha kallt, svalt och rosa.
Men hur tillverkar man egentligen rosé? Går vinerna att lagra och vad ska vi ha på tallriken?
Fortsätt läs, så får ni alla svaren. Samt ett stort knippe rosa tips som kommer att räcka hela sommaren ut.

Rosé görs alltid på blå druvor. Färgen sitter i druvans skal, så genom olika metoder kan man styra färgen på vinet. Det finns flera sätt att göra roséviner på. Detta är de tre vanligaste.

Drawing off: Här framställer man vinet som vanligt genom jäsning (fermentering), likt ett rött vin. Efter ett antal timmar drar man bort vinet. Jäsningstiden på skalen påverkar stilen och färgen på vinet. Ju länge tid druvorna fermenteras – ju djupare färg och smak.

Saigneé: Ordet betyder ”blöda” och metoden har likheter med drawing off. Här drar vinmakaren bara bort en del av vinet och resterande fortsätter jäsa - som ett rött vin. Druvorna ”blöder” kan man säga och ger i regel ett fylligare och mörkare rosévin.

Direkt pressning: Här pressas de blå druvorna försiktigt och ger vinet bara en lätt, fin rosa ton. Vinmakaren måste vara försiktig i denna metod. Krossas druvorna för hårt och länge, kommer tanninerna från skalen med och påverkar vinet och gör det strävt.

Rosévin görs i hela världen – åtminstone i de länder som producerar vin. Frankrike är dock det dominerande rosévinlandet. Här görs allt från lätta och ljusrosa viner till mer kraftfulla från Tavel i södra Rhonedalen.

Trenden har gått från lättsamma, ibland lite småsöta roséer med mycket färg, till mer välgjorda och seriösa ljust rosa varianter från Provence. Trender kan däremot styra lite väl mycket ibland. Många vinländer – som Italien och Spanien – vilka alltid har gjort färgstarka och kraftfulla roséer, har gått och blivit mer och mer bleka med åren. Jag hoppas på balans och fler typer av roséer för alla tillfällen. Omväxling förnöjer, inte minst när det kommer till vin.

Lätta, ljusrosa roséer till sallader, kallskuret och som aperitif.

 

Domaine de Collavery 2016

(nr 2859, 87 kr, fast sortiment)

Friskt och uppiggande från Provence, med smaker av blodapelsin, mineral och varma örter från Medelhavet. Läskande och välgjort till ett toppenpris.

 

Petite Cuvée Madame 2016

(nr 78359, 85 kr, fast sortiment)

Svalkande och seriöst – och kolla in priset. En rosé fylld med röda syrliga bär, smultron, lite sälta, höga syror och mineraler.

 

Fleurs de Prairie 2016

(nr 76770, 99 kr, beställning)

Sval, elegant och mycket klassisk Provence-rosé med friska smaker av smultron, granatäpplen, rosa grapefrukt och citron. Pluspoäng för den snygga flaskan.

 

Les Fumées Blanches Rosé 2016

(nr 22138, 89 kr, fast sortiment)

Uppfriskande och saftig bärbomb med fruktiga och pigga smaker av hallon, smultron, röda vinbär och örter.

 

Marqués de Riscal Rosado 2016

(nr 79295, 99 kr, beställning)

Krispig rosé från Spanien med rena och friska smaker av tranbär, lingon, vit persika och lite stenig sälta.

Mer kraft, smak och färg till sallad nicoise, grillat ljust kött, fetare fiskar och kyckling

 

Valle Reale Cerasuolo Rosé 2016

(nr 2242, 89 kr, fast sortiment)

En favorit från Abruzzerna i Italien, med härligt örtiga smaker av rosmarin och timjan som mixats med körsbär, plommon, lingon och uppiggande syror.

 

Mulderbosch Rosé 2016

(nr 6077, 85 kr, fast sortiment)

Seriös rosé från Sydafrika, med kraft, rejäl smak och vacker färg. Gjord på druvan cabernet sauvignon och visst smakar den så! Plommon, svarta vinbär, körsbär och massor av örter i en bra kombo.

 

Les Lauzeraies Tavel 2016

(nr 2724, 115 kr, fast sortiment)

En rosé med mycket smak, attityd och färg! Smakrik mix av körsbär, lingon, tranbär och friska örter. Klarar grillade korvar, ljust kött och fågel. Kan till och med lagras i några år.

 

Marqués de Cáceres Rosado 2016

(nr 2755, 45 kr för en halvflaska, fast sortiment)

Perfekt picknickflaska från Spanien, som blir utmärkt till en lätt lunch på serranoskinka, manchego (spansk hårdost), oliver och mandlar. Bra kraft och friska smaker av körsbär, plommon, granatäpplen som toppats med örter och mineral.

 

Cassiopea Bolgheri Rosato 2016

(nr 4023. 119 kr, fast sortiment 1 juni)

Stram och fruktdriven rosé från Toscana, gjord på merlot och cabernet franc som bidrar med struktur och djup. Här bjuds vi på tranbär, vildhallon, plommon och svarta vinbär. Stiligt!

 

Rosé görs alltid på blå druvor. Färgen sitter i druvans skal, så genom olika metoder kan man styra färgen på vinet. Det finns flera sätt att göra roséviner på. Detta är de tre vanligaste.

Drawing off: Här framställer man vinet som vanligt genom jäsning (fermentering), likt ett rött vin. Efter ett antal timmar drar man bort vinet. Jäsningstiden på skalen påverkar stilen och färgen på vinet. Ju länge tid druvorna fermenteras – ju djupare färg och smak.

Saigneé: Ordet betyder ”blöda” och metoden har likheter med drawing off. Här drar vinmakaren bara bort en del av vinet och resterande fortsätter jäsa - som ett rött vin. Druvorna ”blöder” kan man säga och ger i regel ett fylligare och mörkare rosévin.

Direkt pressning: Här pressas de blå druvorna försiktigt och ger vinet bara en lätt, fin rosa ton. Vinmakaren måste vara försiktig i denna metod. Krossas druvorna för hårt och länge, kommer tanninerna från skalen med och påverkar vinet och gör det strävt.

Rosévin görs i hela världen – åtminstone i de länder som producerar vin. Frankrike är dock det dominerande rosévinlandet. Här görs allt från lätta och ljusrosa viner till mer kraftfulla från Tavel i södra Rhonedalen.

Trenden har gått från lättsamma, ibland lite småsöta roséer med mycket färg, till mer välgjorda och seriösa ljust rosa varianter från Provence. Trender kan däremot styra lite väl mycket ibland. Många vinländer – som Italien och Spanien – vilka alltid har gjort färgstarka och kraftfulla roséer, har gått och blivit mer och mer bleka med åren. Jag hoppas på balans och fler typer av roséer för alla tillfällen. Omväxling förnöjer, inte minst när det kommer till vin.

Lätta, ljusrosa roséer till sallader, kallskuret och som aperitif.

 

Domaine de Collavery 2016

(nr 2859, 87 kr, fast sortiment)

Friskt och uppiggande från Provence, med smaker av blodapelsin, mineral och varma örter från Medelhavet. Läskande och välgjort till ett toppenpris.

 

Petite Cuvée Madame 2016

(nr 78359, 85 kr, fast sortiment)

Svalkande och seriöst – och kolla in priset. En rosé fylld med röda syrliga bär, smultron, lite sälta, höga syror och mineraler.

 

Fleurs de Prairie 2016

(nr 76770, 99 kr, beställning)

Sval, elegant och mycket klassisk Provence-rosé med friska smaker av smultron, granatäpplen, rosa grapefrukt och citron. Pluspoäng för den snygga flaskan.

 

Les Fumées Blanches Rosé 2016

(nr 22138, 89 kr, fast sortiment)

Uppfriskande och saftig bärbomb med fruktiga och pigga smaker av hallon, smultron, röda vinbär och örter.

 

Marqués de Riscal Rosado 2016

(nr 79295, 99 kr, beställning)

Krispig rosé från Spanien med rena och friska smaker av tranbär, lingon, vit persika och lite stenig sälta.

Mer kraft, smak och färg till sallad nicoise, grillat ljust kött, fetare fiskar och kyckling

 

Valle Reale Cerasuolo Rosé 2016

(nr 2242, 89 kr, fast sortiment)

En favorit från Abruzzerna i Italien, med härligt örtiga smaker av rosmarin och timjan som mixats med körsbär, plommon, lingon och uppiggande syror.

 

Mulderbosch Rosé 2016

(nr 6077, 85 kr, fast sortiment)

Seriös rosé från Sydafrika, med kraft, rejäl smak och vacker färg. Gjord på druvan cabernet sauvignon och visst smakar den så! Plommon, svarta vinbär, körsbär och massor av örter i en bra kombo.

 

Les Lauzeraies Tavel 2016

(nr 2724, 115 kr, fast sortiment)

En rosé med mycket smak, attityd och färg! Smakrik mix av körsbär, lingon, tranbär och friska örter. Klarar grillade korvar, ljust kött och fågel. Kan till och med lagras i några år.

 

Marqués de Cáceres Rosado 2016

(nr 2755, 45 kr för en halvflaska, fast sortiment)

Perfekt picknickflaska från Spanien, som blir utmärkt till en lätt lunch på serranoskinka, manchego (spansk hårdost), oliver och mandlar. Bra kraft och friska smaker av körsbär, plommon, granatäpplen som toppats med örter och mineral.

 

Cassiopea Bolgheri Rosato 2016

(nr 4023. 119 kr, fast sortiment 1 juni)

Stram och fruktdriven rosé från Toscana, gjord på merlot och cabernet franc som bidrar med struktur och djup. Här bjuds vi på tranbär, vildhallon, plommon och svarta vinbär. Stiligt!

 

  • Sofia Ander