2016-11-24 06:00

2016-11-24 06:00

Värmande i ruggigt väder

VINSPALTEN: SOFIA ANDER

Under hösten och vintern blir det övervägande rött vin. Av naturliga skäl. Maten är tyngre med kött och rejäla grytor. Rött vin känns också mer värmande i det ruggiga vädret.

Jag lagar gärna mat med mycket smaker, kryddor och även hetta under hösten. I många fall passar det faktiskt bättre med vitt vin. Ett fyllig vitt som kan möta upp en smakrik måltid.

Jag har valt ut fyra vita höstviner och till dem får ni passande mattips som kommer att lysa upp även en mörk novemberdag.

Maison Rijckaert Côtes du Jura Chardonnay 2013 (nr 2327, 149 kr, fast sortiment)

Vinet kommer från regionen Jura i Frankrike, som ligger några mil öster om Bourgogne. Chardonnay är en av de vanliga druvorna här och de görs i två stilar; oxiderat, där vinerna är gula i färgen och påminner om sherry i smaken. Eller mer traditionellt, i en icke-oxiderad stil. Som detta vin. Det är fylligt och friskt och överraskar med toner av aprikos, persika, mynta, muskot och havssalt. Ett utmärkt matvin till en tomatbaserad fiskgryta, gärna med lite chili i. Servera med vitlöksstinn aioli.

Verquiere Sablet Côtes-du-Rhône-Villages Blanc 2015 (nr 74524, 135 kr, beställning)

Vita viner från Rhone hamnar lätt i skuggan av sina röda motsvarigheter. Idag ändrar vi på det. Verquiere Sablet innehåller 50 % grenache, 20 % clairette, 15 % bourboulenc, 15 % rousanne och bjuder på fin rondör och krämiga smaker av hjorton, gula plommon, persika, citronskal och rostade nötter. Prova till en gräddig kycklinggryta med örter och citron.

Comtes d’Isenbourg Gewurztraminer 2014 (nr 2187, 119 kr, fast sortiment)

Vinerna från Alsace har blivit lite bortglömda de senaste åren. Många andra viner och vinländer har tagit deras plats, men några stannar plikttroget kvar på hyllorna. Som denna. Mycket klassisk med liten sötma och smak av apelsin, te, bergamott och litchiefrukt. Perfekt till en stark indisk currygryta, som garam masala. Koka ihop själv eller unna dig take away.

Jonty’s Duck Pekin White 2014 (nr 2950, 109 kr, fast sortiment)

Denna vita blend från Sydafrika har vissa likheter med ett vitt från Rhone, sett till både druvor och stil. Här får vi en mix på chenin blanc, rousanne, muscat de frontignan, viognier och semillon. Vinet är krämigt och runt och bjuder på smaker av grillad citrus, grapefrukt, pomelo, rostade hasselnötter och torkade aprikoser.

Prova till en marockansk kycklinggryta som smaksatt med torkade frukter, nötter, lite saffran och kanel.

Under hösten och vintern blir det övervägande rött vin. Av naturliga skäl. Maten är tyngre med kött och rejäla grytor. Rött vin känns också mer värmande i det ruggiga vädret.

Jag lagar gärna mat med mycket smaker, kryddor och även hetta under hösten. I många fall passar det faktiskt bättre med vitt vin. Ett fyllig vitt som kan möta upp en smakrik måltid.

Jag har valt ut fyra vita höstviner och till dem får ni passande mattips som kommer att lysa upp även en mörk novemberdag.

Maison Rijckaert Côtes du Jura Chardonnay 2013 (nr 2327, 149 kr, fast sortiment)

Vinet kommer från regionen Jura i Frankrike, som ligger några mil öster om Bourgogne. Chardonnay är en av de vanliga druvorna här och de görs i två stilar; oxiderat, där vinerna är gula i färgen och påminner om sherry i smaken. Eller mer traditionellt, i en icke-oxiderad stil. Som detta vin. Det är fylligt och friskt och överraskar med toner av aprikos, persika, mynta, muskot och havssalt. Ett utmärkt matvin till en tomatbaserad fiskgryta, gärna med lite chili i. Servera med vitlöksstinn aioli.

Verquiere Sablet Côtes-du-Rhône-Villages Blanc 2015 (nr 74524, 135 kr, beställning)

Vita viner från Rhone hamnar lätt i skuggan av sina röda motsvarigheter. Idag ändrar vi på det. Verquiere Sablet innehåller 50 % grenache, 20 % clairette, 15 % bourboulenc, 15 % rousanne och bjuder på fin rondör och krämiga smaker av hjorton, gula plommon, persika, citronskal och rostade nötter. Prova till en gräddig kycklinggryta med örter och citron.

Comtes d’Isenbourg Gewurztraminer 2014 (nr 2187, 119 kr, fast sortiment)

Vinerna från Alsace har blivit lite bortglömda de senaste åren. Många andra viner och vinländer har tagit deras plats, men några stannar plikttroget kvar på hyllorna. Som denna. Mycket klassisk med liten sötma och smak av apelsin, te, bergamott och litchiefrukt. Perfekt till en stark indisk currygryta, som garam masala. Koka ihop själv eller unna dig take away.

Jonty’s Duck Pekin White 2014 (nr 2950, 109 kr, fast sortiment)

Denna vita blend från Sydafrika har vissa likheter med ett vitt från Rhone, sett till både druvor och stil. Här får vi en mix på chenin blanc, rousanne, muscat de frontignan, viognier och semillon. Vinet är krämigt och runt och bjuder på smaker av grillad citrus, grapefrukt, pomelo, rostade hasselnötter och torkade aprikoser.

Prova till en marockansk kycklinggryta som smaksatt med torkade frukter, nötter, lite saffran och kanel.